Don't Miss

  Venrays voor beginners?

  By on 5 januari, 2013

  Ik kwam laatst via een facebook bericht ergens op Youtube terecht, bij een clip ‘Venrays voor beginners – les 1’. Aan een overdosis dialect is nog nooit iemand bezweken, dus ik ging er eens goed voor zitten. Een kleine vier minuten later had ik toch welgeteld 4 woorden geleerd. Een woord per minuut. Guinness World Records bellen? Nah, voor de zekerheid nog even wachten. Gaap. Nou, dat gaat nog wat worden als je alle Venrayse woorden wilt leren. Ik zie nu al op tegen de volgende 7892 lessen.

  Deze man lijkt gewoon in slow-motion te praten. Een tempo waarbij zelfs een schildpad halverwege geïrriteerd gaat roepen “Schiet nou toch eens op man!”. Dat duurt, en dat duurt en dat duurt …. pfffff. Ik kreeg al de neiging om letterlijk in het scherm te kruipen en de woorden eruit te trekken. Geef hier die woorden!!! Hup, inleveren … en snel! Hup… hup.

  Hij toont een foto van een eekhoorn, met daaronder de tekst ‘Eekhoorn = Inkpuuske’.

  “Eekhoorn …. wordt …… Inkpuuske. Inkpuuske. Zeg het maar na: Inkpuuske. Inkpuuske.”

  Het is onmogelijk om tekstueel de traagheid weer te geven. Reken maar op een slordige 3 seconden voordat een woord over de lippen is gekomen. Ik moet ineens aan dat nummer van Herman van Veen denken:

  ♫ opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast ♫

  Als hij destijds dit tempo had aangehouden was het waarschijnlijk een 49 minuten uitvoering geworden. Ook niet handig als je beweert haast te hebben. Maar goed.

  “Mier …. wordt …… Zekdempel. Zekdempel. Zeg het maar na: Zekdempel. Zekdempel.”

  Mijn god, hoe lang duurt die ellende nog?

  Daarna volgen nog loeupen (lopen) en ligtepoal (lantaarnpaal) en sluit hij deze inspirerende les af met een zin waar alle vier de woorden in voorkomen: “Het inkpuuske zag de zekdempel loeupen in het licht van de ligtepoal”. Kijk! Dat zijn de zinnen waarmee je punten scoort in een goed gesprek op straat. Dat is nog eens indruk maken! Het spreekt voor zich dat ik les 2, 3 en 4 heb overgeslagen op Youtube. Er zitten maar 24 uur in een dag he! Wat een braadworst.

  “Braadworst …. wordt …… Broajworst. Broajworst. Zeg het maar na: Broajworst. Broajworst.”

  Nou, klaar met die cursus … wat heeft de beste man nog meer te bieden op JoeTjoep? Van alles! Ergens blijkt hij nog best komisch te zijn, want hij heeft een variant op al die unboxing video’s gemaakt: het openen van een kerstpakket. Gedurende de gehele 4 minuten en 12 seconden zingt hij ♫ Jingle Bells ♫ en wordt er geregeld naar adem gehapt. Het kerstpakket bevatte echter geen zuurstoftank; beetje jammer! Daar is niet goed over nagedacht; wat een ruk pakket eigenlijk. Zo’n naar adem happende unboxing is goddomme kennelijk retevermoeiend, en niet alleen voor hem! Gaap. De gehele inhoud van de doos wordt op tafel gezet, en terloops verschijnen ook nog een militaire helm en een honkbalknuppel uit het karton ;-) Heeft hij toch een lach op mijn gezicht kunnen toveren. Het is nog steeds een malloot, maar wel een met een gezonde dosis humor. I like. Ik zie de schildpad al watertandend en verlekkerd naar die helm kijken: da is nondeju un moi huus! Persoonlijk opteer ik eerder voor die knuppel; het zou zomaar familie van me kunnen zijn.

  Maar goed, met zijn video’s heeft hij wel mijn chronische slaapproblemen in één klap uit de wereld geholpen. Dit wordt gewoon vaste kost voor het slapen gaan. En dan maar hopen dat ik nog tijdig het bed kan bereiken en niet halverwege op de trap buitenwesten raak. Dat is dan de opbrengst van een avond langdradig praten.

  “Langdradig praten …. wordt …… Naölen. Naölen. Zeg het maar na: Naölen. Naölen.” Gaaaaaaaaaaap.

  Nou, nog eentje dan … voordat de ogen dichtvallen.

  Een filmpje over ‘zelfmassage’? Que? What? Wat? Ehhhh?

  In een oude panty worden een aantal tennisballen gestopt. Die gaan met een zwiep op de rug, en dan lekker wrijven tegen de muur c.q. deur. De geluiden die hij erbij maakt passen niet helemaal bij een massage. Ik word overmeesterd door de nodige verwarring. Laat ik het zo zeggen: die geluiden maak ik hoogstens als ikzelf (of een leuke dame) met mijn eigen ballen speel.

  Ahhhh …. a-haaaaaaaaaaaa…. ooooooooooo…. jaaaaaaah.

  Je gelooft het niet? Kijk dan hieronder maar eens naar een klein fragment uit het filmpje:

  Ehm? Hij staat daar toch bijna te lekken hoor. Emmertje graag! Ja, je hebt gelijk, doe er inderdaad maar een dweil bij.

  En toch is het wel een mooie kerel.

  “Mooie kerel …. wordt …… Moj klutje. Moj klutje. Zeg het vooral NIET na: Moj klutje. Moj klutje.”

  Laten we eerlijk zijn, het is soms niet om aan te gluren, maar persoonlijk heb ik altijd een zwak voor humor en creativiteit, en van beiden heeft hij voldoende op voorraad.

  p.s. zoek vooral even op youtube: er zitten erg vermakelijke video’s tussen ;-) En kijk dan ook meteen les 1 van ‘eenvoudig klussen’ want daar wordt wel duidelijk hoeveel humor hij heeft. Briljant ;-)

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!

  6 Comments

     Leave a Reply

     Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

     Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.