Don't Miss

  Stuutere naor vastelaovend 2014

  By on 27 februari, 2014

  Men neme een stel volkomen losgeslagen creatieve geesten en men schudde daar belachelijke hoeveelheden bier in. Voeg hier wat Oostenrijkse (muziek)noten aan toe en en klop deze op een hartige beat tot een homogene massa. Wat krijg je dan? 

  Ik heb het natuurlijk over de briljante vastelaovend hit van de SRV Mannen: Stuuterbal.

  Oké, we hebben genoeg artiesten die ieder jaar trouw een liedje produceren, en laten we eerlijk zijn … soms zijn ze nog best leuk ook. Maar ze blijven bij mij niet plakken in de bovenkamer. Vijf minuten later ben ik het deuntje alweer vergeten, en dat is nou net niet de bedoeling. Het is allemaal iets teveel van hetzelfde. Grote uitzondering vind ik persoonlijk de SRV Mannen. Belachelijk aanstekelijke muziek waar je niet op stil kan blijven staan; welkom bij het nieuwe tijdperk van vastelaovens muziek. Heerlijk! Ze maken de sfeer al voordat het hele feest überhaupt van start is gegaan. Stemmingmakerij van de bovenste plank. Ze plaatsen een dansje in je hoofd, maken een vrolijke clip en knallen er een übergrappig deuntje van Die Schinthaler in. Briljant. Een knappe hork die dat tijdens de carnaval stoïcijns kan negeren. Zelfs doven hebben geen enkel excuus in dezen: kijk om je heen en je weet wat je moet doen: keihard s t u u t e r e. Poing poing poing.

  En ga me nu niet vertellen dat je het nummer niet kent? Niet? Oh, was jij dat :-)

  Ze hoeven maar een link te plaatsen op facebook en de clip wordt massaal gedeeld. Gewoon, omdat het zó goed is. Daar is in hun geval geen “like & share” actie voor nodig. Laat ik het zo zeggen: ik heb me werkelijk helemaal de pleuris moeten scrollen op facebook om een ‘Stuuter free’ bericht te vinden. De daardoor opgelopen gewrichtsklachten diagnostiseerde de huisarts als RSI. Eikel. SRV zal hij bedoelen!

  Vorig jaar scoorden ze het met het nummer ‘Schoefele’. Ook geniaal. Toch gebeurde het dat ik in een bekende kroeg belandde (zal de naam niet noemen) en het nummer wilde horen. “Hebbe weej nie” was het antwoord. Hebben we niet? Hebben we niet?! Tijdens de Vastelaovend? Schande! Was je in 1985 bij Warenhuis Pouwels (Thej Spek) binnengewandeld dan had je er maar om hoeven vragen. “Natuurlijk hebbe weej Stuuterbal jong, en we gebruuke ze zelf ôk”. Kijk, dat bedoel ik! En de SRV mannen kenden ze waarschijnlijk ook. Nie normaal.

  Maar goed, de aftrap van het jolige festijn geschiedt op de zaterdag met de Vastelaovens Roetsj. Grappig verkleed Venray mag via een glijbaan naar beneden denderen om vervolgens in een tank met 70.000 liter water te plonsen. Bommetje! Met een beetje geluk kom je er zonder kleerscheuren vanaf, al heb ik menigeen tegen elkaar zien botsen met een ongelukkige landing als resultaat. Natuurlijk verbeten ze de pijn en bleven ze de gehele vastelaovend volhouden dat er niets aan de hand was, terwijl ze ondertussen paracetamol bleven vreten alsof het pepermuntjes waren. Gedurende het hele glijspektakel kunnen de massaal toegestroomde feestgangers meedeinen op de klanken van onder andere Beppie Kraft, die speciaal voor deze gelegenheid weer is afgestoft en van de spinnenwebben ontdaan. Ondanks haar prachtige nummers geef ik inmiddels de voorkeur aan wat jonger bloed op het podium. Be creative! Anyhow, we deinen en lallen evengoed vrolijk mee, terwijl we ons te goed doen aan liters bier. Dat het bier in de tegenwoordig gebruikelijke plastic nageboorte wordt geschonken deert op dat moment niemand meer. We tetteren vrolijk door, en als we een lokale artiest horen hijsen we snel het meegebrachte bordje met de tekst “Venroj” in de lucht. Van al dat gebral krijgt een mens een droge strot, en dan helpt maar één ding: hiël veul bier.

  Wat mij betreft is de laatste Roetsj van 2014 voorbehouden aan Patty ‘Sterren Springen’ Brard. Dan is in één klap de tank leeg, en zijn we meteen van die lopende hinderwetvergunning verlost. Over stuutere gesproken! Win-win. ♫ Daar moet op gedronken worden .. hi … ha … ho ♫.

  Officieel heet het de “Heineken Vasteloaves Roetsj” dus lijkt het mij een goed idee om dat bassin de volgende keer gewoon met bier te vullen. Dan kunnen we met open mond naar beneden hengsten en dan nog even een minuut of twee verzuipen in de gerst. Eens kijken hoe de interviews daarna gaan verlopen! :-)

  “Zo mannen, hij ging lekker he?”

  “Jao, zweej dweije djaor dwe hand nwie vweur um”.

  De resterende dagen zal zoals gebruikelijk heerlijke gezwets worden verkocht en ontstaan de meest bizarre anekdotes op het toilet. Je wordt gek van de tamboerijnen en de fluitjes, en sporadisch zal je zelfs een toeter in je oren krijgen. MOEEEEEEEEEP. Gewoon blijven lachen en meer bier bestellen ;-) Her en der zal een gehuwde per abuis de verkeerde partner mee naar huis nemen, om de volgende dag te ontwaken met een ‘Stuuter Proof’ stempel op het voorhoofd. Geen nood, je partner zal erom lachen als je met een stalen gezicht zegt: “Ja, die verdomde SRV mannen hé! Je weet wel schat: van dat nummer”. Hoe je echter dat telefoonnummer op je achterste gaat verklaren, dat vergt mogelijk wat meer creativiteit :-)

  Als het bier uiteindelijk boven je ogen begint te stijgen wordt het de hoogste tijd om de hartige trek nog even te stillen bij Snackbal Den Hoendel. Pelly heeft vast en zeker nog wel ergens een menu voor je liggen voor … wat zullen we zeggen… aaachtvieftig? Negeer de mensen met mayonaise en curry in de mondhoeken, probeer het eten binnen te houden en struikel een eindje naar huis.

  Schud de confetti uit je oren en zet het inmiddels spekvette pak rechtop in de hoek van de kamer, want morgen …

  is er weer een Stuuterbal.

  Vastelaovend same. Alaaf!

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!

  8 Comments