Don't Miss

  Kermis Venray warming-up

  By on 1 augustus, 2013

  Kermis in Venray. Jeuj! Vanaf vrijdag 1 augustus t/m woensdag 6 augustus gaat het spreekwoordelijke dak eraf. Zes dagen op 7 locaties met 66 attracties en bomvolle terrassen. Jawel, het hele dorp loopt dan schuimbekkend rond, een beetje op weg geholpen door Heineken, Amstel, Brand, Bavaria, Jupiler en Hertog Jan.

  Voor aanvang worden alle attracties ingezegend door onze eigen Deken Smeets. We morsen wat wijwater op zo’n apparaat, en als de mist van wierook is opgetrokken kan het feest beginnen. Op hoop van zegen dan maar!

  Vanuit je woning hoor je doorgaans in de verte al een wervelstorm aan verschillende geluiden over de woonwijk dwarrelen, geregeld een keer overstemd door een ‘moeeeep-moeeeep‘ (een hoorn), en ‘Atenciónnnn…… are … you …. readyyyyyyy‘. Tijdens mijn wandeling naar het centrum zwellen dan langzaam de geluiden en het geroezemoes aan. Gezellig. Dat wil zeggen; gezellig tot het moment dat ik aan het einde van de Stationsweg op de hoek bij de Graaf aansluit in de schuifelende menigte. Wat een klereherrie!! Met de 37 graden die het vrijdag belooft te worden verheug ik me niet echt op die martelgang door een dampende stoet, die waarschijnlijk weer wordt voorafgegaan door enkele echtparen met kinderwagen. Naast elkaar! Links of rechts spuugt dan af en toe zo’n knipperend gokapparaat een hitsig klinkende ‘Oeh-Oeh-OehLala‘ uit gevolgd door ‘alweer een winnaar‘. Daar zullen ze mij vast niet mee bedoeld hebben … doorlopen dus.

  Maar goed, het is evengoed wel beregezellig. Beetje misselijk worden in een attractie die je de lucht ingooit, je motoriek voor eeuwig naar de klote helpt, of je zitvlak even samendrukt tot een pannenkoek. Met een beetje pech dagen je vrienden je uit om met je dronken harses in een erg vervaarlijk uitziende attractie te stappen. Je neemt de uitdaging aan: eikel! Een onheilspellende stem galmt door de speakers: ‘Blijven zitten tijdens die rit …. moeeeep …. moeeeep‘. Daarna hoor je de klik van een wel erg dikke beugel die je op de plaats moet houden. Ik wil hier weg! Na een paar minuten gooi- en smijtwerk vindt je maag het onderhand ook welletjes en begint voorzichtig de zojuist verorberde oliebollen weer terug naar boven te duwen, richting je inmiddels groen aangelopen Kermit gezicht. Ik geloof dat ik niet helemaal lekker word. Dan stopt het hele geval ineens en hang je in de lucht. Rust! Frisse lucht! Een blik naar beneden en je ziet dat je vrienden de bediener van de attractie wat geld in de hand drukken.

  ‘We gaan achterrrrrrruit, op dubbele snelheid …… hard, harder … turbo!’.  Pfffff. In het voorbijgaan hoor je ze nog lachend schreeuwen: “Nogggggg een keertje”. Het lachen zal ze spoedig vergaan als ze enkele omwentelingen later je avondmaaltijd in ontvangst mogen nemen, net op het moment dat de speaker het über-grappige “ik geloof dat ik overgeven moet” laat klinken. Over timing gesproken ;-) Dat zal ze leren! Je vrienden kunnen op zoek naar een wasbak om zich op te frissen terwijl jijzelf een speurtocht kan gaan houden naar je evenwichtsorganen. Morgen toch maar een paar nieuwe bestellen. ‘Alweer een winnaar‘. Jazeker!

  Inmiddels sta je in de drukste kroeg .. en kan je over de koppen lopen van de ‘boeren’ uit naburige dorpen. De dames krijgen her en der een ‘Geej ziet un lekker ding’ of ‘Wilde geej wat zuupe?’ naar hun hoofd. Charmant! Op het toilet hoor je ‘effe noar mien eiguh gezeik luustere’. De stemming zit erin!!!! Maar eerlijk gezegd zal je mij weinig op de overdrukke toiletten zien. Ik kies er dan toch voor om achter de kerk een struik eens goed te bemesten. Ook ik zegen dingen graag in. Met een beetje pech kom je dan een overijverige Oom agent tegen die terstond een bon gaat uitschrijven.

  ‘Wij weten dat we hier niet mogen plassen? Daar krijgen wij een bekeuring voor’.
  ‘Ehm …. ik was niet aan het plassen … wilde alleen mijn lul even een beetje ademruimte geven’.
  ‘Ook dat is verboden meneertje’.
  Meneertje? MENEERTJE? MENEEERTJE???? Zei hij dat nou echt?
  ‘Okay, als ik dan net als jij een pet op die lul zet … mag het dan wel?’

  U begrijpt … dat gaat weer een dure kermis worden!

  Maar alle gekheid op een stokje: het is echt goed vertoeven op de Venrayse kermis. Lage prijzen voor attracties, en uniforme horecamunten die overal geldig zijn. Waar vind je dat nog? Hiero! Het is niet zonder reden dat op de omliggende vakantieparken de Hollanders met de benen buiten hangen. Iedereen wil van de partij zijn. Komt dat zien, komt dat zien.

  Welke kermis ook alweer? Tilburg? Neeeeeen! Waar dan wel?

  In “HALLO VENRAY!”

   

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!

  18 Comments

   Leave a Reply

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.