Don't Miss

  Kermis Venray 2013 cooling down

  By on 11 augustus, 2013

  Geld op, munten op, slaaptekort, en in het centrum is geen spoor meer zichtbaar van kermis vierend Venray; hoogstens een bier- of zweetspoor.

  De vrijdag was bloedheet en geen zuchtje wind, de scheten van een verdwaalde kermisganger niet meegerekend. Het was puffen geblazen; klam, klef plakweer dat menigeen op een wandelend irrigatiesysteem deed lijken. Dat vochtverlies moest bij De Uitmarkt natuurlijk overmatig worden aangevuld met lekker koud bier. Althans, dat denk je! Lauwe pis, dat was het. Alsof je in de Sahara een kop thee (zonder twee vingers schuim) staat te nuttigen terwijl de Sirocco nog even door je broekspijpen fluit. Bleh! Waar is dat ‘Venray on Ice’ als je het nodig hebt?

  Het bier sloeg te hard aan, en ik had er al snel schoon genoeg van. Om nog enigszins voldaan huiswaarts te gaan begin ik dan om me heen te kijken of er nog iets te leren valt op zo’n avond. En ja hoor, een compleet nieuw fenomeen ontdekt! Tada. Kijk, wij mannen zijn van oudsher bekend met het gegeven dat vrouwen in paren naar het toilet gaan om de neus te poederen. Da’s geen nieuws. Maar zie daar, de geëmancipeerde mannen doen dat tegenwoordig ook! Oké, het is een ander soort poeder en moet niet OP maar IN de neus … maar het is de gedachte die telt. You go girl … ehhh … boy. Het is ook lastig natuurlijk als ze 30 meter verderop steeds reclame blijven maken bij een kermisattractie “Wij gaan hard, harderrrrrrr …. op zijn kantjeeeee”.

  “WIJ OOK!”

  Op zaterdag enorm genoten van de soul muziek van Lesley Lynch in De Uitmarkt. Heerlijk! Van die lekkere Pentagon klanken, met af en toe wat Tom Jones of Elvis. Deze keer met lekker koel bier. Hulde! Ik heb waarachtig nog staan dansen ook. Pssssst … niet verder vertellen hè? Niet dat het eenvoudig was met slippers die bijna aan de vloer bleven kleven. Alsof je een hindernisbaan doet en ondertussen nog coole moves wilt maken. De slippers brachten me via het Upke naar cafe Hulsman alwaar DJ Leon weer een feestje aan het bouwen was. Dus ik aan het bier … en de Havaianas aan de zwier. Hatsikidee. De slippertjes wilden daarna nog naar binnen en per se als laatste naar buiten geveegd worden. Geen nood, het baasje wacht dan geduldig en helpt in de tussentijd de horeca financieel weer ruimschoots uit de gevarenzone. You’re very welcome.

  Op zondag was ik getuige van een geluiden marathon bij de Uitmarkt. DJ Ruud wilde kennelijk het wereldrecord nummers draaien per uur verbeteren. Nou kan de beste man goed mixen, en had hij ook een leuke muziekkeuze, maar ja .. iedere 30 seconden een ander nummer? Mijn dansende slippers waren helemaal confuus. Net gewend aan een lekker ritme, hupsakee .. ‘and now for something completely different‘ en er staat weer een ander nummer op. Ons raakt dan in de war. Je moet dan niet vreemd opkijken als mijn linkervoet danst op een house-beat terwijl de rechter op André Hazes staan te deinen. Een buitenstaander denkt vermoedelijk dat ik een epileptische aanval heb gekregen, of mogelijk kronen ze me met bewondering tot ‘Beste body-popper van Venray’. Ach ja, eigenlijk kan DJ Ruud er ook niets aan doen dat ik een beetje traag ben, en daarbij; ik raak zelfs van een bord spaghetti in de war! Uiteindelijk dus maar verkast naar het uitermate gezellige en drukke Hulsman, alwaar de nummers zowaar 60 seconden duurden. Die extra 30 seconden maken een wereld van verschil, en daar waren de slippers en hun baasje het unaniem over eens.

  Maandag was het tijd voor Indie Folk muziek. ‘Yuk’ was mijn eerste gedachte. Tja, tot zover dan de vooroordelen want nog geen 20 minuten later stond ik mee te stuiteren op de toch wel vrolijke klanken. Bij gebrek aan tekst-kennis gooi je er gewoon een luid “tralalala-lalalala” uit, en het lijkt net of je er ook nog iets van snapt. Ahum.

  Anyhow: thank you very much Band of Saints. I loved it! Especially your song called … ehhh …. “tralalalala-lalalala”.

  Opeens herken ik iemand die ik alleen van facebook en deze website ken. Van zo’n klein vierkant plaatje uit het smoelenboek. “Hey, jij bent toch Veronique?”. Ze herkende me niet, maar na een korte toelichting en het tonen van mijn eeuwige slippers viel het kwartje: “Dat is um! … die flapdrol van facebook”. Aangenaam! Ze flapt er iets uit in de trant van “O, op die foto zie je er heel anders uit”. Tja, daar sta je dan. Wat moet je daarop antwoorden? Ik twijfel momenteel nog steeds tussen ‘Bedankt’ en “Ennnnnnnnnnn bedankt!’ maar heb iets geroepen van “Ja, dat is ook een wazige foto”. Net als de vent zelf overigens .. maar dat hoeft niet iedereen te weten.

  Dinsdag: rustdag. Een mens kan tenslotte ook een overdosis slap geouwehoer oplopen, en dat wilde ik die lieve mensen echt niet aandoen. Kortom: opa moest een dagje aan een sap-infuus.

  Woensdag was het ondanks het miezerige weer volle bak in de Uitmarkt: Venrayse avond. Het begon allemaal verdienstelijk in die zin dat de artiesten best leuk konden zingen, maar om nou te zeggen dat de tent werd afgebroken? Nee. Dan zie je dat er een standaard op het podium wordt gezet, en er verschijnt een meneer met een parmantig pakje naast het podium, met bladmuziek in de hand :-) Kijk! Daar zijn we voor gekomen, althans … ik dan! Onze lokale knuffelhomo verschijnt ten tonele: Gert Janssen is in the house. Met zijn deftige loopje, groene jeans, gele glitter blouse en bling-bling gesp. Niet Venraynaren zullen zich bij een modeshow hebben gewaand maar niets is minder waar. Het was tijd voor de nodige hoempapa.

  Nu ben ik echt totaal geen fan van die Duitse schlagers, maar dat maakt geen ene ruk uit. Het duurt geen 3 minuten aleer je hard staat mee te zingen en iedereen staat te dansen en feesten. Bestel de dakdekker maar vast … want het huidige dak gaat er gegarandeerd vanaf.

  ♫ HOSSA! HOSSA! HOSSA! HOSSA! Fiesta, Fiesta Mexicana, Heut‘ geb‘ ich zum Abschied für alle ein Fest ♫

  De Rex Gildo van de Lage Landen maakt er inderdaad een feest van. Alweer! Nu is Gert eigenlijk altijd wel goed gemutst (donker of blond) maar hij trekt de hele toko in zijn kielzog mee. En dat is nou wat ze noemen: een entertainer. Je ziet ook af en toe voorbijgangers snel even komen kijken waarom iedereen toch zo ontzettend veel plezier heeft. Ze worden als het ware de tent ingezogen. Die Gert, het is toch goddomme ook net een Nilfisk!

  Wat een waardige afsluiting van een mooie kermis! Ge-wel-dig. Met dank aan DJ Henri en cafe de Uitmarkt voor de organisatie. Chapeau!

  Hossa! Hossa! Hossa!

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!

  4 Comments

   Leave a Reply

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.