Don't Miss

  Genialiteit en UFO’s

  By on 21 november, 2012

  Iedereen weet ondertussen wel dat ik graag verhaaltjes verzin, waar dan hopelijk een beetje om gelachen kan worden. Ik dacht, laat ik voor de afwisseling eens informatief doen. Even quasi intellectueel wat kennis overdragen aan de brave lezer.

  Nogmaals, ik fantaseer graag … maar onderstaande is daadwerkelijk gebeurd!!!

  In 1898 schrijft H.G. Wells een sciencefictionroman getiteld ‘War of the worlds’. Het gaat over een invasie van Martianen. In 1938 wil radiomaker Orson Welles iets speciaals doen voor Halloween. De zending zal beginnen met muziek, en vrij snel worden onderbroken door een hoorspel dat zo realistisch mogelijk moest zijn. Een zogenaamde invasie van Marsmannen! Allemaal gebaseerd op de eerder vermelde roman.

  Let wel: zowel voorafgaand aan de uitzending als ook achteraf wordt de luisteraar duidelijk gemaakt dat het pure fictie is.

  De muziek begint en er wordt uitgelegd dat zometeen een fictief hoorspel gaat volgen. Ondertussen zitten de Amerikaanse gezinnen in halloweenkostuum gezellig op de bank. “Boe!”. Er hangt een ‘spooky’ sfeertje. Mooi moment voor Orson Welles om deze onwetenden de stuipen op het lijf te jagen. Gnif gnif.

  De muziek wordt ineens gestopt. Een nieuwslezer komt met het schokkende nieuws dat in heel Amerika ufo’s zijn geland. Hij schakelt van de ene naar de andere reporter ter plaatse. Aanvankelijk is er rustige verslaglegging en geen enkele dreiging. Gezellig, bezoek vanaf Mars. Snel een kannetje thee zetten. Misschien alvast een ‘Welcome’ spandoek maken?

  Ineens slaat de sfeer in het hoorspel helemaal om. Je hoort geknal, geschreeuw, etc. Een hoop gedoe zeg maar. Je hoort een angstige verslaggever roepen dat ze worden aangevallen, en ineens is het contact met de reporter weg. Je hoort niets meer! Huiveringwekkende stilte. Her en der zal bij een luisteraar de diarree al dun door de broek hebben gelopen. Orson Welles laat die stilte in het hoorspel bewust een tijdje duren. De luisteraar mag even fantaseren over welk gruwelijks moet hebben plaatsgevonden. GENIAAL.

  Wordt de verslaggever momenteel aangerand door een hitsig marsvrouwtje? Of opgepeuzeld? Voeren ze hele enge experimenten op hem uit?

  YOU … JUST …. DON’T …. KNOW.

  Opeens hoor je weer de nieuwslezer; ze zijn het contact met de interviewer kwijt. Hij probeert zogenaamd kalm te blijven en de luisteraar gerust te stellen; ze denken aan een technische storing. Uhu! PANIEK!!!!

  Anyhow, het hoorspel gaat nog een tijdje verder, maar inmiddels is in Amerika paniek uitgebroken. Werkelijk waar. Zelfs zo erg, dat mensen de afkondiging niet eens meer tot hun flappers laten doordringen, waar wederom wordt verteld dat het om fictie gaat.

  Mensen vluchten uit steden weg. Haha. Oelewappers. En zoals dat altijd gaat met dit soort nieuws zijn er ineens mensen die de marsmannen met eigen ogen gezien hebben. Ik zweer het je. ‘Ze zijn groen en hebben stekels op hun hoofd’. Welja joh, lieg er even lekker op los. Fantast! Dat was gewoon buurvrouw Johnson in een groene ochtendjas, met krullers in de haren. En ja, die is heel angstaanjagend , zelfs zonder krullers, maar je moet het ook niet overdrijven.

  Het helpt natuurlijk niet dat het Halloween is en de meest enge figuren ronddrentelen.

  Binnen een maand heeft deze gebeurtenis in 12.500 kranten wereldwijd de voorpagina gehaald.

  Ik baal er stiekem van dat ik er niet live bij was. Briljant; met 1 uitzending wereldberoemd worden en geschiedenis schrijven.

  Met dank aan de genialiteit van Orson Welles en een paar verzonnen UFO’s en marsmannen.

  Einde van deze geschiedenisles kinders. En nu netjes je boterhammen opeten!

  De complete uitzending is op youtube te beluisteren (55 min):

   

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!