Don't Miss

  Familie Knots

  By on 8 november, 2012

  Het is toch een stukje jeugdsentiment: de familie Knots. Wat waren ook alweer die spreuken die de acteurs over de beeldbuis gooiden? We hadden het er allemaal over destijds. Ik moest er even naar zoeken, maar hier is dan een mogelijk Knots-scenario:

  Tante Til is druk bezig met een nieuw schilderij. 

  ‘Een kloddertje roze hierrrr… een kloddertje roze daarrrrrr’. Opeens dondert haar pot met kwasten van de tafel.

  Vanuit de keuken hoort opa Knots de boel overhoop vallen, en roept meteen: ‘Hè mens, wat ben je toch onhandig!’. Oma Knots heeft die uitspraak zelf inmiddels 1000 keer moeten horen, en antwoordt zonder nadenken met ‘Ouwe zemelaar!’.

  ‘Wel alle penselen in een pot vernis!’. Tante Til roept terstond om haar man.  ‘Frederik lieverdje! … kan je me even helpen?.  Frederik, oude glazenwasser van me … kom nou! Mijn penselen zijn gevallen, en ik ben net bezig met een creatie voor een slordige duizend piekjes’.

  Frederik, flapdrol als hij is heeft iets te lang in zijn leven de ramen van het politiebureau moeten wassen. Beetje zemen en naar binnen gluren. Zijn fantasie is daardoor lichtelijk op hol geslagen. Hij leeft sinds die tijd vaak in de de huid van zijn alter-ego: Onkel X. Een spion!

  ‘Wat is er Tilletje?’ roept Frederik terwijl hij in een te lange regenjas de ruimte betreedt. Zijn handen zitten zoals gewoonlijk begraven in de zakken van de jas. In één zak heeft hij zogenaamd een pistool, of een ‘gun’ zoals Frederik het graag noemt. Trouwens, als het aan Frederik ligt is het niet een ‘zogenaamde’ gun maar een ‘zogeheten’. Spionnen zijn precies: jazeker!

  ‘Frederikje, kleine kwast van me, je familie ligt op de grond. Raap je die even op?’

  Alleen al het aanraken van een kwast transporteert Frederik in een andere wereld. Kwast. Schilderijen. Vervalsingen. Halt de dief! Hij wordt meteen: Onkel X. 

  ‘Onkel X is de naam! Ik ga dit tot op de bodem uitzoeken Tilletje’.

  Net op dat moment komt neef Herbert binnenwandelen: ‘Ajoo altesaam!’

  ‘Hands up, wat is je code, makker?’ roept Onkel X terwijl hij met zijn hand een jaszak naar voren duwt.

  De nichterige Herbert schrikt zichtbaar. ‘Code?’. Pas als Onkel X zijn plastic pistooltje tevoorschijn haalt kan hij weer opgelucht ademhalen.

  ‘Oooh wat een leuk speledingetje!’ krijst Herbert.

  ‘STILTE! Ik stel hier de vragen, als zodanig’ blaft Onkel X.

  ‘Exact!’ is het enige dat neef Herbert nog geschokt weet te antwoorden.

  Ondertussen gaat in de keuken de telefoon.

  Opa Knots beantwoordt met : ‘Hallo, wie spreekt mij?’.

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!