Don't Miss

  Snelheid van hersenen

  By on 18 augustus, 2012

  Een kennis vroeg of ik een stukje wilde schrijven over “Hersenen! Waarom werken ze soms razendsnel en zijn ze soms niet vooruit te branden?” Wil ik best, maar ja … weet ik veel!!

  Vanmiddag ging ik er eens goed voor zitten, maar er gebeurde niet veel. Er kwam wel iets .. maar niets dat mij tevreden kon stemmen. Nu was het niet zo dat ik trager dacht dan normaal. Nee, de hersencellen gingen als gekken tekeer, maar de input die ze me gaven was op zijn minst gezegd matig. Plotseling realiseerde ik me dat ze wellicht nog onder de invloed waren van afgelopen nacht. Het baasje moest zo nodig weer eens op stap en mijn dappere krijgers in de bovenkamer krijgen daar natuurlijk ook een tik van.

  Je stelt ze een vraag en ze gaan als maniakken tekeer, op zoek naar een antwoord. Ergens is dat woord in die spinnenweb van hersenen verbonden aan een foto, een ander woord of een geluid. Een associatie. Een link die ooit is gemaakt en voor ieder mens uniek is. Dus de neuronen gaan op zoek, als een bezetene.. en onder de invloed. Dat kan toch niet! Hupsakee, op de verkeerde weghelft van brain-highway, lomp toeterend door rood rijdend. Verschrikkelijk! Andere neuronen moeten dan op de rem, een uitwijkmanouvre. “Vette middelvinger vriend!”.
  Volledig beschonken bereiken ze het verkeerde adres, want zatte neuronen … je hebt er echt geen reet aan. Staan ze daar aan te bellen, ze trappen desnoods de deur in … maar de info die ze ophalen … het is werkelijk om te janken! Ze zijn in staat om te martelen, want dronken of niet .. info=info. En vergis je niet, ze mogen dan wel intelligent zijn, maar deze rakkers kunnen strontlink worden als ze iets niet vinden. Je weet wel, gelijk tegen je voordeur pissen enzo. En het baasje is ook niet blij want die vroeg bijvoorbeeld om een “feestneus” woordspeling .. en krijgt “klimrek” terug. Duidelijk een afslag gemist! De gefrustreerde hersencellen gaan dan lopen etteren, zo zijn ze gewoon .. die kleuters. Dat ze verdomme van die drank afblijven! Gaan ze lekker letters afplakken op aanwijsborden, of ze draaien deze gewoon in een compleet andere richting. Heel funny … kut-neuronen. Een PUINHOOP wordt het! Nee, ze zijn dan weliswaar net zo snel als anders, maar het verdient geen schoonheidsprijs. Hoe moet dat dan met dat verhaal dat er geschreven dient te worden? Geen idee! Eerst maar eens een paar uur wachten tot de heren daarboven zich weer normaal in het hersen-verkeer kunnen gedragen. We willen geen ongelukken!

  Naar een paar uur denk ik ineens ‘Potlood’. Waar denk jij dan aan? Misschien daadwerkelijk aan schrijfgerei!? Of je hebt als kind misschien een naakte man in regenjas langs de weg zien staan, die zijn priemende potlood ten tonele liet verschijnen toen hij zijn jas met een snelle beweging opende? *strike a pose!*. Wat zou die vent tegenwoordig trouwens doen? Is het nog een potlood of inmiddels een gum? Anyhow, Madonna heeft zijn kreet wel gejat, maar dat terzijde. Wat ik wil zeggen is dat snelheid niet de issue is, het is eerder een persoonsgebonden associatie, een optelsom van belevenissen, ervaringen etc. Okay, het helpt wel als je hersenen groot genoeg zijn om die info op te slaan .. anders druipt het er ergens weer uit.

  Nog eentje om het af te leren? Een paarse koe! De chocolade verslinders onder ons denken mogelijk meteen aan dde Milka reclame? Ik persoonlijk denk aan een corpulente dame hier in de buurt die graag paars draagt. DAAR is overigens echt geen chocolade van te maken. Nou vooruit …. heeeeeeeele bittere dan! Het type koe dat Milka niet op een billboard zal zetten. Bestaan zo’n grote borden trouwens wel?

  Het leuke aan hersencellen is dat ze echt belachelijk nieuwsgierig zijn. Ze zoeken dus ook naar alternatieven voor het geval het baasje nee-schuddend die info in ontvangst neemt. Voila .. toch nog een alternatief meegenomen. Baasje blij .. even bijkomen nu. Zo zochten ze ook naar een antwoord op de vraag of hersencellen traag kunnen zijn … Pffff…. al kan ik achteraf rustig constateren dat die vraag lichtelijk retorisch was.

  Zo vroeg ik laatst iemand om een onderwerp voor een verhaaltje. Duurde een dag aleer ik een onderwerp kreeg. Uhh .. dat is niet snel! Maar goed, is dat dan traag? Het is een beetje subjectief he! Dus mijn hoofd formuleert meteen “DEFINIEER TRAAG”. Ehhh [ENTER]?

  De neuronen flitsen weer over de snelweg ….

  Ojee… gaan we weer!

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!