Don't Miss

  Burn-out voor dummies

  By on 24 november, 2012

  Voor wie het niet wist: burn-outs zijn helemaal in! Nou heb ik wel vaker achter het net gevist met hippe dingen, dus deze keer was ik er als de kippen bij. Zoiets moet je een keer meegemaakt hebben. Nou vooruit; twee keer in mijn geval. Ik neem dan toch graag het zekere voor het onzekere voor het geval je de eerste keer iets over het hoofd hebt gezien. Heerlijk! Tja mensen, je bent een trendsetter of je bent het niet. Daar hadden jullie allemaal mooi even het nakijken he? *Steekt middelvinger op, en de tong uit*. Na-na-nana-na. Maar goed, ik ben de beroerdste niet en zal ‘kort’ uitleggen wat jullie allemaal hebben moeten missen. De ‘Burn-out voor dummies’: U mag bij voorbaat al jaloers worden.

  Alle luiwammesen kunnen nu al afhaken overigens. Een burn-out krijg je niet zomaar hoor, daar moet je echt wel wat voor doen. Dat is natuurlijk niet iedere flapdrol gegeven. Kwestie van flink bikkelen en aanpoten. Nee nee, het komt niet aanwaaien; wat dacht je wat! Investeren zal je, en veel. Je zou eens kunnen beginnen met de nodige sterfgevallen in je directe omgeving. Mochten die niet voorhanden zijn dan kan je natuurlijk de boel altijd eigenhandig een beetje op weg helpen. ‘Be creative’ en ‘the sky is the limit’ zou ik zeggen. Dat bedoel ik. Denk in oplossingen en niet in hindernissen. Daarnaast zou je echt belachelijke uren kunnen draaien om snel carrière te maken. Mijn advies is toch echt minimaal 16 uur per dag. Persoonlijk zou ik wel de limiet ergens bij 24 leggen. Je moet het tenslotte niet overdrijven. Gewoon geduld hebben! Acht uren nachtrust? Gewoon keihard om lachen, en na 3 uurtjes knorren lekker opstaan om vervolgens 5 uur lang je te verbazen over de luiheid van werkend Nederland. Het ontbijt en middageten sla je gevoegelijk over. Je werk geeft je energie, daar is absoluut geen voedsel voor nodig. Da’s een no-brainer. Laat je vooral niet door voedseldeskundigen wijsmaken dat je echt moet eten. Dat stelletje azijnpissers en betweters wil je gewoon richting supermarkt krijgen. Dat is alles. Uhu … in die tijdspanne had je jezelf het zweet onder de oksels kunnen werken. Oh, en vooral veel alcohol zuipen. Dat helpt enorm om de dingen helder te zien. Zoals wij altijd zeggen: “Zuipen kreng; eten is ook duur”.

  “Lust je nog een lekkere boterham schat?”

  ‘Mens donderstraal op! Wil je mijn carrière om de zeep helpen of zo? Gun je mij die burn-out niet? Egoïstische trut!’

  Als zich ergens een gelegenheid aandoet waar veel stress bij komt kijken; meteen de ellebogen gebruiken! Dat zeg ik! Mis die kans niet, want het bespoedigt het proces aanzienlijk. Trek die ellende naar je toe; je collega’s mogen genoegen nemen met de poedelprijs. Trage hansworsten…. haha. Na-na-nana-na.

  En dan natuurlijk de timing, want ‘timing is everything’. Dat weet iedere knuppel. Ik hoor vaak mensen zeggen “Soms denk ik dat ik een burn-out heb”. Wij plegen dan te zeggen: “Mispoes”. Daar gaan we weer: gewoon duidelijk een gebrek aan een goede voorbereiding. Lees verdomme eens een boek! Nou vooruit dan, een kleine vuistregel om je op weg te helpen:

  “If you think that you have a burn-out, then you don’t. Think again!”.

  Stelletje wanna-be’s. Ga dan maar skydiven, bungee-jumpen of met een krokodil worstelen. Watjes. “Oehhhhhh wat eng”. Wij lachen daar gewoon smakelijk om. You don’t have what it takes to be hardcore!

  Als dan ooit de glorieuze dag eindelijk komt, dan weet je het meteen. Daar heb je tenslotte al die jaren naartoe mogen leven. Dat was wat ze noemen AFZIEN. Navy Seals zullen uit achting een kniebuiging voor jou maken. Baas boven baas hè! Kijk, dat zijn keiharde mijlpalen in je leven. Daar moet op gedronken worden hi-ha-ho, daar moet op gedronken worden hi-ha-ho.

  Vanaf deze stralende dag verdwijnen miraculeus de woorden “willen” en “moeten” uit je woordenboek. Je hebt namelijk niets meer te willen, en je moet helemaal geen donder. Leg je er maar bij neer; vanaf nu bepaal je zelf helemaal niets meer. Het wordt voor jou bepaald. Vergelijk het maar met getrouwd zijn ;-). Die dikke kalender flikker je acuut uit huis. Overbodige rommel. Je nieuwe kalender bevat exact twee pagina’s; vandaag en morgen. En laten we eerlijk zijn: ‘morgen’ staat er voor de gein in. Puur show.

  “Zullen we morgen iets leuks gaan doen?”

  ‘Hihi, bewaar die vraag even tot morgen’.

  Je beloning voor je doorzettingsvermogen komt weldra, als er een lange rij voor de Appie Heijn staat.

  “Ohhhhhh ik sta te trappelen van ongeduld. Met een volle spaarkaart krijg je vet korting op een burn-out”

  Je pist in de broek van het lachen terwijl je aan die meute voorbij loopt. Dat is allemaal zooooooo 2009. Been there, done that. Yihaaaa! Ineens wil iedereen het, maar jij was eerste! Dat nemen ze je mooi niet meer af. Ze willen natuurlijk allemaal van jou weten hoe het is, wat je ervoor gedaan hebt, etc. Ze kijken tegen je op. You are the man (or woman).

  “Please vertel ons nog eens hoe dat voelde! PLEASE”.

  ‘Nou mensen, het is zo: eerst heb je geen klote meer, en daarna krijg je er een paar’.

  Ze slikken het allemaal als zoete koek.

  “How do you like them balls?” floep je er nog terloops uit. “Impressive” hoor je vanuit de menigte iemand roepen. Internationale erkenning: en terecht!

  Winkelen voor een lekkere depressie hoef je overigens ook niet. Geen lange rijen meer, geen wachttijden, perfect. Je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. Ze komen het gewoon brengen! Serieus!!! Dat is toch geweldig.

  Een paar dagen geleden kwamen ze de winterdepressie bezorgen: gewoon gratis. Haha, ik hoefde er niet eens om te vragen. Dat is potdomme nog eens klantenbinding. Kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen. Meedenken met de klant… waar zie je dat nog!?

  Mocht je inmiddels stinkjaloers zijn geworden dan heb ik daar begrip voor. Armstrong mag dan de eerste zijn geweest die voet zette op de maan, maar we snappen natuurlijk allemaal dat het een storm in een glas water was in vergelijking bij hetgeen ik heb bereikt.

  Dus gewoon stinkend goed je best doen mensen. En wellicht krijg je dan ooit een plaatsje naast mij in The Hall of Fame. Blijf erin geloven. Dan zien we elkaar gezellig op de wekelijkse BO-meeting. Het is die zaal precies naast de AA-meeting. Ik ga meestal bij beiden even rondneuzen. Nieuwe ideeën opdoen enzo. Zie ik je naderhand nog bij de afsluitende borrel? SUPER! Dan zetten we het eens flink op een zuipen …

  … we moeten onze burn-out tenslotte wel geregeld voeden. Het blijft keihard werken, maar we doen het met overgave!

   

   

  About BrainDump

  Hersenspinsels en overpeinzingen vermengd met het nodige cynisme en sarcasme. That's me!